Juletræ – ægte træ eller plastik fantastik?

Jeg ved at julen er vel overstået, og vi har startet et nyt år, og det sidste folk vil tænke på lige nu er det næste juletræ. Men jeg havde rigtig mange tanker om juletræet i år, som jeg vil dele med jer.

De fleste af os kan blive enige om at vi skal passe på klimaet, men når vi udfordres på vores traditioner stejler vi. Tag nu for eksempel stearinlys. Stearinlys er virkelig ikke godt for klimaet, og når man udfordrer – særligt os danskere – på brugen af stearinlys går vi helt i baglås – for HVORDAN kan man HYGGE uden stearinlys? SAY WHAT? LED-lys? Ej, det er jo ikke det samme!

Jeg er forøvrigt selv en af dem der vrænger lidt på næsen af LED varianterne, men juleaften hos os er nu alligevel uden levende lys. Og de eneste levende lys jeg har haft hele året er faktisk kalenderlyset og dem i adventskransen. Sådan har det været i mange år herhjemme. Dels for klimaets skyld, dels fordi min lillesøster ikke tåler levende lys, dels fordi min mand får mareridt over kombinationen katte + stearinlys. Anyways, jeg har lært at leve med og med tiden holde af hyggebelysning, som altså ikke er stearinlys.

På samme måde med juletræet. Vi kan ikke forestille os julen uden et juletræ, og med mindre nogen i familien har granallergi, kan vi virkelig heller ikke forestille os at skifte det ud med et falsk træ. Og sådan et lille et i potte er bare heller ikke lige dét de fleste forbinder med juleaften – hvor skal alle julegaverne så være? Særligt denne har jeg også rigtig svært ved. Og jeg endte da også med et klassisk 2m+ højt grantræ.

Jeg har endda prøvet at opsøge en masse viden i forhold til konventionelt juletræ vs. plastiktræ, men jeg har ikke rigtig fundet nogen artikler der bryder det ned og sammenligner hvad der er mest klimavenligt – altså andet end at undlade at have et træ i det hele taget. Jeg kan finde vage artikler om forskellen mellem øko/ikke-øko træer, men jeg mangler en sammenlignende videnskabelig artikel som ser på de forskellige muligheder og pro/con’er dem for mig.

Hvis jeg selv skal tænke mig om, så er det jo generelt bedst for klimaet med ting som kan genbruges. Omvendt så er de falske træer – som rent faktisk ligner klassiske grantræer – lavet af massive mængder plastik og metal, og det kan jo heller ikke være godt.

Så hvis nogen derude ligger inde med faglige, videnskabelige, sammenlignende artiker om grantræ vs plastiktræ, så hører jeg gerne om det.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.